Waar en hoe snel wordt AI toegepast?

Bert Kappen, professor in machine learning, computer science en artificial intelligence aan de Radboud Universiteit Nijmegen hield onlangs een voordracht over deep learning, AI en de invloed van reuzen als Google en Facebook op onze samenleving. Zijn begeleidend commentaar: ‘Ik denk dat we niet bang hoeven te zijn voor de AI, maar wel voor de bedrijven die deze AI in handen hebben.’

Read More
Engelbert Laker
Deze nieuwe technologie brengt je privacy in gevaar

Zonder dat we het door hebben wordt er elke dag informatie over ons verzameld. Hangt er een camera boven je? Nu staan jouw beelden ook ergens op een database. Voer je iets in op Google? Jouw zoekopdracht zal voortaan al je advertenties beïnvloeden. Wat nog veel en veel enger is: advertenties die informatie over jou verzamelen terwijl jij onschuldig over straat loopt. Lees verder bij Vance.

Read More
Thomas Hendriks
Mediaopvoeding. Voor ouders.

Ouders zijn primair verantwoordelijk voor het gezond en veilig opgroeien van hun kinderen. Wat kinderen met media-apparaten kunnen en mogen doen is tegenwoordig ook een belangrijk thema binnen de opvoeding. Sterker, ouders hebben steeds meer vragen en twijfels rond het mediagebruik van hun kinderen, zowel bij jonge kinderen als bij pubers en adolescenten. Bovendien is gebleken dat ouders, anders dan bij traditionele opvoedvragen, vaak niet zo goed weten hoe zij goede antwoorden kunnen krijgen op hun vragen over mediagebruik. Een factsheet van het Nederlands Jeugd Instituut.

Read More
Thomas Hendriks
Kleutertechnologie

Het meeste mediagebruik vindt plaats voor het eten. Dat was tien jaar geleden anders, toen werd er meer gekeken na het eten. Ligt dat aan de programmering of aan het feit dat de gebruiker het steeds meer voor het zeggen heeft wanneer hij kijkt. Antwoorden in ‘Iene Miene Media’ van Mediawijzer.

Read More
Thomas Hendriks
Oei, studeert jouw kind rechten?

Nog zeven jaar en dan zullen robots meer taken uitvoeren dan mensen, voorspelt het World Economic Forum. Met name banen in de accountancy, industrie, klantbeheer en secretariaat worden overgenomen door machines. En daarom, stelt het onderzoek, is de grootste uitdaging dat werknemers zichzelf blijven ontwikkelen. Vooral op de gebieden van creativiteit, kritisch denken en overtuigen. Lees verder bij de NOS.

Read More
Thomas Hendriks
Wanneer krijgt jouw kind een smartphone?

De gemiddelde leeftijd waarop een kind de eerste smartphone krijgt is inmiddels tien. Maar veel eerder al komen kinderen met de verleiding van smartphones in aanraking. In de kinderwagen, aan tafel in een restaurant. Dit artikel laat wetenschappers uitleggen wat de emotionele gevolgen zijn voor kinderen in verschillende leeftijdscategorieën. Onder de zes moeten ze er sowieso af blijven, lees je op Today’s Parent.

Read More
Thomas Hendriks
Happiness tech. Echt waar.

De mogelijkheden die moderne technologie biedt zijn eindeloos. De toegankelijkheid ervan ook. Maar dat zorgt ook voor nieuwe vormen van gedrag en nieuwe reacties van het menselijk lichaam: verslaving, afhankelijkheid, stress en asociaal gedrag. Tijd voor tech die voor happiness zorgt, schrijft Singularity Hub. Bijvoorbeeld door het af en toe niet te doen…

Read More
Thomas Hendriks
Lezen en digitale media: een perspectief op onderwijs

Tegenwoordig groeien kinderen niet alleen op met papieren boeken om zich heen. De komst van de personal computer had al een zekere impact, maar met de opkomst van de tablets is digitale media ook voor jonge kinderen (letterlijk) binnen handbereik. Society-lid professor Eliane Segers, hoogleraar Lezen en Digitale Media, deed onderzoek naar de manier waarop kinderen digitale middelen gebruiken om te lezen (en informatie tot zich te nemen).

Read More
Thomas Hendriks
Zo kijkt je kind (terwijl jij op je telefoon kijkt)

Future Society lid Ritzo ten Cate deelt hier enkele foto’s uit zijn project Caught in the app, een fotoserie over onze relatie met smartphones. Zijn vroege conclusie: onze relatie met onze smartphone is nogal ongezond. Het merendeel van de mensen geeft aan zich verslaafd te voelen en daar hinder van te ondervinden. Ik persoonlijk – en de experts met mij – maak me vooral zorgen over de lange termijn sociale gevolgen: we desocialiseren en de eerste gevolgen daarvan worden duidelijk: je ongelukkig voelen, je eenzaam voelen en depressie. De oplossing?

Read More
Thomas Hendriks
Licht uit, smartphone aan - slaaponderzoek onder pubers

In de puberteit vinden belangrijke veranderingen plaats in de hersenen. De Hersenstichting wil de komende jaren met name de thema’s slaap en stress meer onder de aandacht brengen van pubers en hun ouders. De vraag aan Youngworks was: hoe zijn pubers te bewegen om gezonde keuzes te maken op het gebied van slapen en stress? Het kan later hersenaandoeningen helpen voorkomen…

Read More
Thomas Hendriks